Johannes de Dichter

Deze voormalige school aan de Jensiusstraat deed jarenlang dienst als kantoor van een woningcorporatie. Het gebouw is gerestaureerd en er zijn twintig woningen in gerealiseerd. Aan de buitenkant lijkt het nog steeds de school; binnen wijzigde de indeling volledig.

In het casco (de kozijnen) en de interne structuur had de woningcorporatie stevige aanpassingen doorgevoerd. Zo bezat het gebouw verlaagde plafonds, verhoogde vloeren, doorbraken enz. Al deze latere toevoegingen zijn verwijderd, tot enkel de bouwkundige structuur overbleef. De voorgevel is in zo authentiek mogelijke stijl gerestaureerd. Verder zijn twee aparte gebouwen gecreëerd: de laagbouw rechts en de hoogbouw links. Het lage gebouw, twee verdiepingen hoog, bevat nu twee beganegrondwoningen met extra ruimte op een entresol, en twee loftwoningen op zolder.

De hoogbouw heeft op de begane grond en eerste verdieping twaalf woningen, met ook hier een entresol als extra ruimte.

Twee sfeervolle ‘schoolgangen’ geven toegang tot de voordeuren van deze woningen.

De bovenste vier woningen hebben hun entree via een uitsnede in het dak met een galerij. Hiervoor is het bestaande trappenhuis verhoogd en een nieuwe trap, in stijl van de bestaande, toegevoegd.

Semi-transparante glasstroken verbinden het oude en nieuwe trappenhuis met elkaar. Gaten in de gevel ervan voorkomen een gevoel van massaliteit en geven een lichte, prettige sfeer.